بیت کوین نوعی پول دیجیتال است. اما بر خلاف پولهای رایجی مانند ریال، دلار، یورو و… که هر روز استفاده میکنیم و توسط بانکهای مرکزی کنترل میشوند، بیت کوین تحت کنترل هیچ بانکی نیست. در عوض، از آنجایی که همه چیز در بیت کوین دیجیتالی و کامپیوتری است، این رمزارز برتر توسط هزاران کامپیوتر در سراسر جهان اداره میشود و شبکه آن به لطف کاربرانی که در شبکه هستند، در حال فعالیت است. افرادی که در شبکه بیت کوین فعالیت میکنند نیز توسط فرد یا نهاد خاصی انتخاب نمیشوند و تصمیم برای فعالیت در این شبکه، کاملا داوطلبانه و اختیاری است.
اگر بخواهیم تعریفی فنیتر برای مفهوم بیت کوین ارائه بدهیم، باید بگوییم بیت کوین یک ارز رمزنگاری شده همتا به همتا است که به صورت غیرمتمرکز اداره میشود و تمام سابقه آن به صورت زنجیرهوار، بر روی دفتر کلی به نام بلاک چین ذخیره میشود. مهمترین و برجستهترین ویژگیهای بیت کوین این موارد هستند: بیت کوین قابل سانسور نیست، امکان بیش از یک بار خرج کردن آن وجود ندارد و تراکنشهای آن در هر زمان و هر مکانی قابل انجام هستند.
پشتوانه بیت کوین چیست؟
یکی از نکات مهم مربوط به ارزهای فیات (همان ریال، دلار، یورو و…) پشتوانهای است که آنها دارند. این پشتوانه توسط دولت هر کشور تعیین میشود و میتواند مواردی مانند طلا، نفت، گاز، اوراق مالی و… باشد. درواقع میتوان گفت پشتوانه ارز رایج هر کشور، قدرت اقتصادی آن کشور است. حالا برویم سراغ بیت کوین. همانطور که گفته شد، بیت کوین نه توسط دولتی به وجود آمده و نه توسط دولتی کنترل میشود. پس پشتوانه بیت کوین چه چیزی است؟ چه چیزی به بیت کوین اعتبار میدهد؟ همانطور که میدانید بیت کوین نوعی پول دیجیتال است که وجود فیزیکی ندارد و تمام ماهیت آن را کدهایش تشکیل میدهند. بنابراین چیزی که اولین رمزارز معتبر دنیا را ارزشمند میکند، استقبال مردم از تکنولوژی آن، به رسمیت شناختن آن و استفاده از آن برای اهداف مختلف است. برای درک بهتر این مطلب مثالی میزنیم:
سازنده بیت کوین چه کسی است؟
در سال ۲۰۰۸ فرد یا گروهی از افراد با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو با انتشار یک مقاله ایده بیت کوین را مطرح کرد. هویت خالق بیت کوین تا الان ناشناس مانده و هنوز کسی نمیداند دقیقا چه کسی بیت کوین را ساخته است. ساتوشی ناکاموتو از سال ۲۰۱۰ به مشارکت خود بر روی بیت کوین پایان داد و در ایمیلی به یکی از توسعهدهندگان بیت کوین بیان کرد که قصد دارد بر روی کارهای دیگری تمرکز کند.
تقریبا از اوایل سال ۲۰۱۳ که این رمزارز برتر در بین مردم بیشتر شناخته شد، پیدا کردن هویت واقعی ساتوشی ناکاموتو نیز به موضوعی پرحاشیه برای جامعه تبدیل شد. مقالات و گمانهزنیهای زیادی در این سالها منتشر شده است و افراد زیادی مانند پاول لرو، نیک زابو و کریگ رایت گزینههای احتمالی ساتوشی واقعی بودند. اما بعد از گذشت این سالها، هنوز تمام این احتمالات در حد یک فرضیه است و هیچکس ساتوشی ناکاموتوی واقعی را نمیشناسد.
جالب است بدانید در سال ۲۰۱۹ آقای کریگ رایت که بنیان گذار یکی از فورکهای بیت کوین به نام بیت کوین است، ادعا کرد ساتوشی ناکاموتوی واقعی است و این موضوع به دادگاههای آمریکا کشیده شد. بعد از یک سال جنجالهای پیاپی، مشخص شد ادعای او دروغی بیش نبوده است. بعد از این اتفاق، جامعه بیت کوین فقط در صورتی ادعای ساتوشی واقعی بودن یک نفر را میپذیرند که آن شخص کلید خصوصی کیف پول ۱ میلیون بیت کوینی که از سال ۲۰۰۸ منتسب به ساتوشی است را داشته باشد و بتواند از آن کیف پول که سالهاست تراکنشی زده نشده، یک تراکنش ارسال کند.
آیا بیت کوین توسط دولتها کنترل میشود؟
جالب است بدانید قانون گذاری بیت کوین و به طور کلی بازار ارزهای دیجیتال، یکی از جنجالیترین مسائلی است که این حوزه با آن دست و پنجه نرم کرده است. قانونگذاران کشورهای مختلف رویکردهای متفاوتی نسبت به این حوزه داشتهاند و هر کدام، قوانین خاص خود را برای فعالیتهای مربوط به این حوزه وضع کردهاند. بعضی دولتها نیز ترجیح دادهاند فعلا به قانون گذاری این حوزه ورود نکنند؛ یعنی خرید و فروش بیت کوین در بعضی کشورها هنوز تحت هیچ قانون خاصی نیست.
به طور کلی، باید بدانید که دولتها بازار بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال را کنترل نمیکنند. بر خلاف دیگر بازارهای مالی مانند بازار بورس که تاثیر مستقیمی از تصمیمهای دولت میگیرد، بازار ارزهای دیجیتال کاملا مستقل از دولت عمل میکند. عدم قانون گذاری مشخص برای بیت کوین، نشاندهنده غیرقانونی بودن آن نیست. بعضی کشورها به طور رسمی و مشخص خرید و فروش ارزهای دیجیتال از جمله بیت کوین را قانونی اعلام کردهاند و بعضی دیگر، مبادله رمزارزها را غیرقانونی اعلام کردهاند.